Liefdewerk van Het Goede Doel (Metro)

Henk Temming (58) en Henk Westbroek (57) van Het Goede Doel, vooral bekend door de hits ‘Vriendschap’ en ‘België’, brengen vandaag Liefdewerk uit. Dit is de opvolger van hun comebackalbum Gekkenwerk uit 2008. Het verschijnt, hoe toepasselijk, op Valentijnsdag.

Waarom heet het Liefdewerk?
Westbroek: Via een kennis kwamen we bij Kunstliefde, een samenwerkingsverband van ruim honderd kunstenaars. Zij hebben bij elk nummer gratis een kunstwerk gemaakt, die op de albumhoes te zien zijn. Dus Liefdewerk oud papier.
Temming: Kunstliefde kreeg van ons een podium en wij kregen van Kunstliefde een mooie hoes.

Waarom een liefdesalbum?
Westbroek: Er staan eigenlijk maar een paar liefdesliedjes op.
Temming: Maar er zit wel heel veel liefde in de plaat. Eigenlijk gaat elk nummer over houden van iets. Muziek, fietsen, iemand, Utrecht. En wat ook leuk is, de presentatie van het album is in Tivoli wat omgekeerd klinkt als ‘I love it’. Achteraf zijn wij altijd heel goed met het bij elkaar praten van een soort logica, die er vooraf nooit in heeft gezeten.

Wat hebben jullie met Valentijn?
Westbroek: Ik persoonlijk niets. Wij wilden de plaat in februari uitbrengen en de platenmaatschappij stelde voor om ’m op Valentijn uit te brengen. Het is een leuke kapstok.
Temming: Ik heb een plant die Valentijn heet.
Jullie blijven maar bij elkaar komen, kun je bij jullie spreken van liefde?
Westbroek: Nou, we zijn al zo lang bevriend. Maar liefde is het niet. Ik heb namelijk nog nooit in mijn leven een seconde de behoefte gehad om met hem het bed te delen.
Temming: Nee, niet zo.
Nee, ik bedoel meer als familie
Westbroek: Oh in die betekenis zeg ik ja.
Temming: Ja ik ook.

Zijn jullie gelukkig in de liefde?
Temming: Ik ben altijd gelukkig, ook in de liefde en ook in het spel. Ja, ik ben een heel gelukkig mens.
Westbroek: Ik ben nog steeds bij mijn jeugdliefde, die ik leerde kennen toen ik zeventien was. Maar ik ben altijd gelukkiger geweest in de liefde dan in het spel. Hoewel ik wel eens een sjoelbakwedstrijd heb gewonnen.

Op welk nummer zijn jullie het meest trots?
Temming: Ik ben het meest trots op ‘Weg van Utrecht’, omdat twee van onze helden daar aan mee hebben gewerkt. Herman van Veen en Erik de Jong van Spinvis. Twee mede-Utrechters. Maar ook op het nummer ‘Lief, Liever, Liefst’. Dat nummer zet de sfeer voor het album in een keer neer.
Westbroek: Vanmorgen was het bij mij ‘In het Hart van Lissabon’, een prachtig liefdesliedje. Ik ben vandaag in een romantische bui. Gisteren vond ik het ‘Hoofd omlaag’ het mooist. Zo’n leuke tekst en de brug is zo fucking briljant qua melodie. Dat moet ik Temming toch even nageven.

Zijn jullie complimenteus naar elkaar?
Westbroek: Nou meestal niet?
Temming: Nee dit is een uitzondering.

Met welke jonge artiest zouden jullie wel eens willen werken
Temming: Nou wij hadden heel graag Kyteman op deze plaat gewild.
Westbroek: Dat vinden wij een te gekke artiest.
Temming: We wilden dat hij de eindsolo in ‘Weg van Utrecht’ voor zijn rekening nam. Maar hij zat in Thailand, dus dat ging niet door. Dan had je eigenlijk alle generaties gehad.

Wat zijn jullie nog allemaal van plan?
Westbroek: Veel ‘werk’-platen te maken.
Temming: We zijn al met de volgende bezig. De bedoeling is dat we dit jaar nog een aantal optredens doen. En wat er nog op ons pad komt weet ik niet.
Westbroek: En wat festivalletjes van de zomer. En dan weer sparen voor de volgende plaat.

Bron: Metro

Reageer hierop