Column: Bloemenbonussen

Mijn huis is op dit moment een grote bloemenzee! Het zijn niet zomaar zes grote vazen met daarin zes oogstrelende gemengde boeketten die mijn woonkamer opfleuren. Nee, nee; de royale bossen bloemen – veelal opgeleukt met bladertakken en soms gemengd met dunne houten stokjes waar bovenop een goud geschilderd dennenappeltje gemonteerd is – hebben me geen stuiver gekost! Het zijn namelijk wat wij artiesten ’bonusbossen’ noemen.

Je zingt tegen betaling op een podium een liedje, of je bent acteur en je doet anderhalf uur lang net alsof je iemand anders bent, en na afloop van je werk komt een mooie mevrouw of mijnheer je als extraatje twee zoenen en een prachtboeket geven als dank voor de geleverde prestatie: een bonusbos!.

Wielrenners krijgen ook wel eens zo’n boeket bovenop hun kilometervergoeding aangeboden, maar uitsluitend als ze een rit of een etappe gewonnen hebben: artiesten krijgen, of ze hun werk nou goed of slecht deden, altijd een bloemenbonus. Na deze verduidelijking zult u in staat zijn in te zien dat er op bonusgebied een zekere overeenkomst bestaat tussen artiesten aan de ene kant en het roedel topbankiers en niet te vergeten voormalig directeur van woningbouwcorporatie Vestia, Erik Staal, aan de andere kant.

Vorige week woensdag besloot het Engelse hooggerechtshof immers dat 104 bankiers die werkzaam zijn bij de Commerzbank in Londen zondermeer recht hebben op een gezamenlijke en onderling te verdelen bonusje van 50 miljoen euro. Over het jaar waarin die bank 6500 miljoen euro verlies leed. Zo’n opvallend groot verlies weten te creëren is een prestatie, maar niet van het soort dat het een prestatiebonus in mijn ogen rechtvaardigt. Ook het feit dat directeur Erik Staal een woningbouwcorporatie, blijkbaar ongecontroleerd, in de financiële afgrond wist te storten vind ik persoonlijk geen prestatietoeslag ter hoogte van enkele miljoenen waard. Hoewel het op zich wel een listige prestatie is om vervolgens snel op een tropisch eiland te gaan wonen waar dankzij de zogenoemde Pensionada Regeling het betalen van de belasting grotendeels ontweken kan worden.

Of ik in zijn algemeenheid iets tegen bonussen heb? Ach, welnee! Als het maar blijft bij een bos bloemen!

Bron: De Nieuwe Utrechter

Reageer hierop