Column: De Hel? Dat zijn de anderen!

Het is zinloos om met authentiek domme mensen in discussie te gaan want anders dan de slimmere variant van de menselijke soort ontberen mensen met een beperkt functionerende bovenkamer het vermogen om te bevatten dat ze wel eens een keer ongelijk zouden kunnen hebben.

Deze fijnzinnige redenering heb ik zelf niet bedacht, want dat deed de Franse schrijver Jean-Paul Sartre. Op de middelbare school wees de leraar Frans me op het bestaan ervan. De gedachtegang is me bijgebleven omdat twee klasgenoten die elk een keer of drie waren blijven zitten omdat ze onmachtig waren zich in het schoolse systeem te schikken, juist die dag spijbelden. Zouden ze wel op school aanwezig geweest zijn dan was deze les niet bij me ingedaald.

Deze twee jongens hebben er het jaar dat ik bij ze in de klas zat eendrachtig voor gezorgd dat onze hele klas maar zelden iets opstak; omdat onderwijzend personeel nooit de kans kreeg om te doen waar ze voor aangenomen waren: les geven! De boys zaten uit pure verveling zeven uur per dag te etteren, waarbij u mag denken aan gillen, inpandig voetballen, boeken verscheuren en meisjes betasten. Ze maakten het leven van de docenten tot een ware hel omdat ze uitsluitend ambieerden om zo snel mogelijk de klas uitgestuurd te worden.

Op jongeren die geen zin in school hebben omdat ze alles liever doen dan stilzitten en opletten kun je inpraten, je kunt ze coachen, verplicht een huiswerkklas laten volgen, maar zelfs dan blijven er altijd een paar over waarbij niks werkt. Speciaal onderwijs met gebruikmaking van handboeien en de zweep zou dan een nuttig alternatief kunnen zijn, maar ja, dat speciale onderwijs wordt wegbezuinigd!

Tegen deze achtergrond is het voorstel van de Rotterdamse wethouder van onderwijs, Hugo de Jonge, om scholieren die niet naar school willen tot hun 23e te verplichten naar school te gaan een tot in de details uitgewerkt stompzinnig idee. Dat zijn voorstel door Tweede Kamerleden van de PVV, het CDA en de PvdA met gejuich ontvangen is? Nou ja, Sartre zei het al: tegen diepgewortelde domheid valt niet op te redeneren!

Bron: De Nieuwe Utrechter

Reageer hierop