Column: Yo Jo Yeah!

“’Het aanzien van ons land in het buitenland wordt razendsnel minder”, las ik vorige week op de voorpagina van het Algemeen Dagblad zelf. Wat zou die Geert nou weer geflikt hebben, dacht ik natuurlijk gelijk. Maar ten onrechte. Oud-minister van onderwijs Jo Ritzen had namelijk in een brandbrief opgeschreven dat het onderwijsbeleid in ons land veranderen moet. Niet omdat daar volop goede redenen voor te bedenken zijn maar “omdat het aanzien van ons land in het buitenland aan het afnemen is’’.

Anders dan de heer Ritzen vermoed ik niet dat men in China en de Verenigde Staten – om maar eens wat buitenland van een naam te voorzien – in vlammende woede ontstoken is omdat studenten die bij ons extreem lang over hun studie doen daarvoor nu een boete krijgen. Los daarvan; de peilloze kleinburgerlijkheid van deze manier van argumenteren is zo tenenkrommend.

In plaats van iets zinnigs te zeggen – bijvoorbeeld dat alle onderwijs gratis hoort te zijn omdat alle jonge mensen gelijke kansen moeten krijgen om later ongelijk te kunnen worden – wordt een logica gebruikt die geen logica is. Maar wel een uiting van een in angstige onzekerheid gewortelde wens om vooral maar bij de buren in de smaak te vallen. “We gaan niet naar Texel op vakantie hoor, lieverd! Wat zouden de buren wel niet van ons denken als we net als zij ook niet naar een ver buitenland gingen?” “Het gras moet vandaag nu echt gemaaid worden, schat! Anders zouden de buren kunnen denken….” “Heb je gehoord dat de buren van plan zijn om een elektrische auto te kopen! Dus wij moeten ze voor zijn want we kunnen niet bij ze achterblijven.” Om van te rillen dit soort redenen om besluiten te rechtvaardigen; de eventuele mening van buren die als puntje bij paaltje komt weinig meer van je weten dan dat je bestaat.

U mocht niet op Pim Fortuyn stemmen omdat we dan bij onze buren een pleefiguur zouden slaan! U mocht de Europese grondwet niet verwerpen omdat het buitenland dat een doorn in het oog zou zijn. En nu moet dus het onderwijsbeleid veranderen om…., waarom ook al weer? Om te voorkomen dat onze verre buren die in andere landen wonen ons anders heel misschien niet meer zo beminnelijk vinden, liet Jo Ritzen in een brandbrief aan alle kranten weten. En of die brief trouwens wilde branden, toen ik er de barbecue mee aanstak.

Bron: De Nieuwe Utrechter

Reageer hierop