Henk Westbroek promoot Utrecht

UTRECHT – Henk Westbroek toert met een liedjesprogramma langs de Utrechtse wijkcentra. Dit doet hij om Utrecht Culturele Hoofdstad 2018 te promoten.

“Als je van gratis feestjes houdt en ook nog van de stad, hoef je niet moeilijk te doen en kun je het er gerust mee eens zijn dat Utrecht Culturele Hoofdstad 2018 moet worden”, vindt Westbroek.

Hij was in 2007 in Roemenië en bezocht daar, min of meer toevallig, de stad Sibiu. “Onvoorstelbaar was dat! Roemenië is een verschrikkelijk land dat er niet uitziet”, zegt hij. “Alles wat mooi was, is gesloopt en de mensen wonen in gruwelijke woonkazernes, buiten de hoofdstad is er geen bestrating en zijn er geen stoepen te vinden. Maar Sibiu was helemaal opgeknapt. Al die oude middeleeuwse gebouwen waren weer helemaal nieuw! Het leek er wel een Roemeens Paradijs!” In dat jaar was Sibiu culturele hoofdstad van Europa en kreeg een behoorlijk bedrag aan subsidie om van er een groot feest van te maken.

Op het stadsplein was een groot podium gebouwd waarop een aantal artiesten muziek maakte en waar de bevolking gratis naar toe kon. Westbroek ontmoette daar een van de notabelen van Sibiu, die hem toevertrouwde dat de stad culturele hoofdstad wilde worden om de stad met het subsidiegeld een opknapbeurt te kunnen geven. En dat is waarom de stad er zo mooi uitzag.

Met dit verhaal illustreert de zanger zijn motivatie om als ambassadeur van Utrecht Culturele Hoofdstad 2018 op te treden. “Ik hou van onze stad en ben een zogenaamde stadsopportunist. Want dankzij die Europese subsidie wordt onze stad er alleen maar mooier op. En ik hou van gratis feestjes en die zullen er ook volop komen. Daarom ben ik ambassadeur voor Utrecht Culturele Hoofdstad geworden. Zo zouden alle Utrechters erover moeten denken.”

Tot en met 2 juni toert Westbroek door de Utrechtse wijken om de Utrechters aan te sporen om het initiatief Utrecht Culturele Hoofdstad te steunen. Dat doet hij niet rechtstreeks. Via zijn liedjes en de verhaaltjes die hij erbij vertelt, maakt hij ons duidelijk welke rol onze stad in zijn liedjes heeft gespeeld. Zijn toer is extra leuk omdat hij ons vertelt dat hij zijn ideeën opdoet wanneer hij door de stad loopt. Dat hij vertelt in welke Utrechtse straten, wijken of pleinen de tekstideeën voor bijvoorbeeld ‘Ik ben toch zeker Sinterklaas niet’, ‘Loods me door de storm’ of ‘Ontzie mijn hart’ zijn ontstaan. Stuk voor stuk zijn ze gebaseerd op kleine voorvalletjes in het Utrechtse waar Westbroek getuige van was.

Het zijn liedjes die in het hele land worden meegezongen en die een wezenlijk onderdeel uitmaken van de Nederlandse popcultuur. Zodra je weet hoe en waar ze ontstaan zijn, voel je je weer even Utrechter met de Utrechters. Zo simpel werkt het in de cultuur. Want zo laat Westbroek samen de organisatie van Utrecht Culturele Hoofdstad aan de Europese Commissie zien dat Utrecht en haar wijken een niet weg te denken rol speelt in de Nederlandse cultuur. Nu maar duimen dat de commissie voor Utrecht zal kiezen.

bron: Dichtbij.nl

Reageer hierop