Joost Vergoossen – Breaking The Cycle

Als het lentezonnetje van de afgelopen dagen terugkeert, ligt met het nieuwe instrumentale album van Kayak-gitarist Vergoossen een passend aangename soundtrack binnen handbereik.

Waar menig begenadigd snarenplukker op een plaat met solowerk de verleiding niet kan weerstaan de ganse schijf dicht te smeren met complexe notenreeksen, waardoor deze voor niet-fetisjisten onverteerbaar wordt, pakt Joost Vergoossen het wijselijk anders aan.

Net als bijvoorbeeld Joe Satriani (die de gitarist naast Steve Lukather, Jeff Beck en Eric Johnson als inspiratiebron noemt en waarmee hij misschien wel het meest verwant is) vertrekt Vergoossen vanuit het lied. Zijn instrumentale excursies staan altijd in dienst daarvan.

Klinkend resultaat is een bijzonder toegankelijke plaat, die de aandacht bovendien goed weet te kluisteren doordat ieder nummer weer in een ander idioom geschreven is. Zo opent het album extravert met de rocker High Rollers, om vervolgens plaats te maken voor het meer naar binnen gekeerde Chasin’ The Demon en het bluesachtige Blue Light.

Balans
De schijf kent ook een mooie balans tussen hard en zacht, versterkt door de overdachte ordening van het dozijn composities, waarin stevige nummers als Got It?, The Hard Way en het titelnummer worden afgewisseld met rustige stukken zoals Stuck In A Moment en My Girl. De doorvoelde elegie 23 vormt een prachtig schrijnend slotakkoord.

Over het algemeen is de toon van het album echter vrij ontspannen, vol prettige, open gitaarklanken van Vergoossen, ondersteund door een deskundig ritmetandem en prima toetsenwerk van Werner van Gool (plus een enkele gastbijdrage van Kayak-opperhoofd Ton Scherpenzeel). Een ideale plaat voor warme, heldere voorjaarsdagen.

Bron: Nu.nl / http://www.nu.nl/cd-recensies/2766590/joost-vergoossen–breaking-the-cycle.html

1 reactie(s)

 1. Beste Henk
  Wat een show ik vond het geweldig,je worst van Albert Heijn,je verhalen je liedjes, wat kan jij geweldige teksten schrijven.
  Het leukste vond ik dat je me mee liet zingen met het koor,maar ik schrok wel even.
  ik hoorde dat het wordt opgenomen voor de televisie.
  ik zou graag willen weten hoe, wat, en wanneer, en welke zender.
  ik wil je bedanken voor deze geweldige Avond
  Groetjes , de beste cassiere van Albert Heijn de Gaard.
  We zien elkaar.!!!!!!

  joke de ruig | Jun 2, 2012 | Reageer

Reageer hierop