Henk Westbroek gezien als ideale burgemeester Utrecht

Henk Westbroek moet de nieuwe Utrechtse burgemeester worden. De zanger, presentator en Leefbaar Utrecht-oprichter is de winnaar van het referendum, dat AD Utrechts Nieuwsblad zaterdag heeft gehouden.
De strijd om de tweede plaats was een nek-aan-nekrace tussen PvdA-coryfee Agnes Jongerius en VVD’er Jan van Zanen. Jongerius won nipt met 37 stemmen verschil. Bij het burgemeestersreferendum brachten 7400 Utrechters hun stem uit.

Deze krant hield het referendum om inwoners van Utrecht een stem te geven in de procedure, die normaliter achter gesloten deuren plaatsheeft. AD-verslaggevers en vrijwilligers trokken zaterdag op tientallen plekken de stad in om stemmen op te halen. De nieuwe burgemeester is de opvolger van PvdA’er Aleid Wolfsen, die eind dit jaar vertrekt. De gemeenteraad kiest uiteindelijk zijn opvolger.

Populair
Van de kandidaten worden Van Zanen en Jongerius als grootste kanshebbers gezien. Maar zij moeten het qua populariteit duidelijk afleggen tegen Henk Westbroek, blijkt uit het AD-referendum.

Westbroek, die al twee keer eerder een poging deed burgemeester te worden, kreeg 2056 stemmen (28 procent). Jongerius kreeg 1290 stemmen (17,5 procent). Van Zanen zat daar met 1253 stemmen (17 procent) weer net onder.

Op de vierde plaats eindigde Utrechter en PvdA-voorzitter Hans Spekman (1034 stemmen). Daarna kwamen oud-wethouder René Verhulst (590 stemmen) en Amsterdammer Maarten van Poelgeest (528 stemmen). Arno Brok, de huidige burgemeester van Dordrecht, kreeg 445 stemmen.

Trots
Westbroek mag vrijdag bij de commissaris van de koning zijn kandidatuur toelichten. Westbroek is ‘heel blij en trots’ met de uitslag van het referendum. ‘Ik voel me trots dat deze uitslag breed gedragen is in de stad. Ik breng dit vrijdag in het gesprek met de commissaris zeker ter sprake, want ik wil dolgraag burgemeester worden.’

Bestuurskundige Arno Korsten denkt dat Westbroek als hij echt burgemeester wil worden, eerst maar eens moet beginnen bij een kleine gemeente. ‘Uit het niets kun je geen burgemeester worden. Dat deed Wolfsen wel, maar dat was achteraf ook onverstandig.’

Na het gesprek met de commissaris wacht Westbroek wellicht een gesprek met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. CDA-raadslid Eiko Smid is voorzitter. Hij noemt de referendumuitslag ‘interessant’, maar zegt dat de ranglijst geen rol speelt bij de benoeming.

Bron: Algemeen Dagblad

1 reactie(s)

  1. Henk Westbroek !

    Om maar direct met de deur in huis te vallen heb ik een plaats voor je op de groslijst van de Verzetspartij Utrecht…

    Durf je het aan…of heb je iets tegen mij?

    Arie van der Sluijs.

    Aart van der Sluijs | Jan 15, 2014 | Reageer

Reageer hierop