Henk Westbroek verslindt drie kilo kaas per week

In de wekelijkse showrubriek Het Geheim Van… vragen we Nederlandse celebrities een boekje open te doen over hun verslavingen, gekke gewoontes en andere dingen die we nog niet van ze weten. Deze week vertelt zanger Henk Westbroek (63) over zijn uit de hand gelopen verslaving aan het oer-Hollandse zuilvelproduct kaas. ,,Er zijn weken dat ik wel 3 kilo verslind. En ik ga alleen maar om met mensen die ook van kaas houden.”

Goede Doel-zanger Henk Westbroek windt er geen doekjes om: ,,Sommige mannen dromen van naakte vrouwen die allerlei wilde dingen met ze doen. Ik daarentegen fantaseer ‘s nachts over kaas.” In zijn favoriete droom wandelt hij rond in een kaaspakhuis waar hij alles mag proeven wat aanwezig is. Net zolang tot hij de ‘Kaas der Kazen’ heeft gevonden.

Rijpen

Die droom komt in grote lijnen overeen met zijn daadwerkelijke zoektocht naar de beste kazen. Daarbij staat een Noord-Hollandse oplegkaas met stip op nummer 1: een boerenversie die wel tot vier jaar kan rijpen. Een goede boerenkaas is sowieso Henks favoriet. ,,Een slecht gemaakte is nog smeriger dan een doorsnee uit de fabriek,” zegt Henk vol afschuw, waarmee hij doelt op de gele exemplaren die de meeste supermarkten verkopen. ,,Die zijn gemaakt door boeren die de kunst van het kaasmaken totaal niet beheersen.”

Een Italiaanse blauwaderkaas of een Blue Stilton (een Engelse blauwschimmelkaas) is ook ‘ongekend lekker’, vertelt de zanger terwijl het water hem in de mond loopt. Voor een ouderwetse geitenkaas kan je Henk gerust wakker maken, net als voor een goede Franse kaas, bijvoorbeeld een ‘bleu des causses’. ,,Van de smeerkazen eet ik alleen Boursin, die steekt er met kop en schouders bovenuit.” Maar kom niet aan met een vetloos, flauw Linera-kaasje. ,,Die geef ik aan mijn hond, bah.”

Ver hoeft Henk niet te gaan voor een lekker stuk van de Hollandse lekkernij. In Utrecht, zijn woonplaats, weet Henk een paar goede speciaalzaken of brengt hij een bezoek aan de markt of een groothandel.

Kaasfondue

Van kazen met kruiden moet de Utrechtenaar niets hebben. Met brandnetel of peterselie? Een gruwel volgens de zanger. ,,Ze verkopen het zelfs met superfood quinoa! Ik heb een stukje geproefd en kon het maar net binnenhouden.” Een oude komijnenkaas weet Henk weer wel te waarderen. Pizza’s vermijdt hij meestal. ,,Alleen die waar goede buffelmozzarella op zit, eet ik.” Eens per jaar verliest hij zichzelf aan een kaasfondue. ,,Maar dat verveelt snel. Je stouwt je tenslotte volledig vol met één bonk van hetzelfde.”

Op elke mogelijke manier neemt Henk zijn favoriete zuivelproduct tot zich. ‘s Ochtends op zijn boterham en de rest van de dag in losse stukken. Als de drang te groot wordt, wil hij zijn tanden zelfs in een homp zetten. Blokjes eet hij niet. ,,Vreselijk, die doen me denken aan feestjes van vroeger. Dan kreeg je zo’n blokje aan een prikker met een stukje gember en paprika. Zó vies! Als je het al combineert met iets, dan met grove mosterd.” Of met een ‘chutney’, een zoetpittige saus, zoals ze dat in Engeland doen.

Kaasjunk

Is het niet ongezond om wekelijks 6 pond kaas te verslinden? Henk nuanceert, in sommige weken eet hij ‘maar’ anderhalf tot twee kilo per week. ,,Ik ben nu eenmaal een kaasjunk. Andere mensen hebben een sex- of alcoholverslaving.” Een arts heeft hem wel eens geadviseerd te minderen wegens het hoge vetgehalte, maar daar heeft hij weinig mee gedaan. ,,We hebben toch allemaal onze zwaktes.” Henk moet toegeven dat toen hij eens op vakantie geen kaas at, hij in razendsnel tempo kilo’s verloor. ,,Maar die paar jaar die me nog gegeven zijn, wil ik genieten.”

Af en toe overkomt het Henk dat hij niets van zijn lekkernij voorhanden heeft. Dan schakelt hij moeiteloos over op salami. ,,Een echte mooie Italiaanse salami of chorizo. Niet van die bagger-cervelaat.” Van ontwenningsverschijnselen heeft Henk op zo’n moment geen last. ,,Maar ik voel me wel erg bedroefd.”

Bron: Ad.nl / Shody Careman

Reageer hierop